JOACIM

  • Instagram
  • Facebook Social Icon

Säkitön syyskuu -kampanjan keulakuva Joacim Viljamaa kannustaa nuoria nuuskattomuuteen

”Nuuska on täysin turha juttu!”

Joacimin Viljamaan räp-sanoitukset kertovat jo eletystä elämästä ja nuorten maailmassa tapahtuvista asioista. Lauluihin ovat päätyneet myös sairastettu syöpä ja siitä selviäminen.

 

Joacim Viljamaa on syyskuussa 17-vuotissyntymäpäiviään viettävä seinäjokelainen musiikintekijä. Hänen räp-biisinsä ovat kivunneet FinnRadion kymmenen soitetuimman kappaleen kärkeen, ja niitä on striimattu Spotifyssä ja YouTubessa yli 95 000 kertaa – yleisö on löytänyt Joacimin.

"Haluan tehdä

musiikkia työkseni!"

 

Tällä hetkellä Säkitön syyskuu -kampanjan nuori kasvo opiskelee kauppaoppilaitoksessa toista vuotta. Tulevaisuuden haaveet ja suunnitelmat ovat kuitenkin vahvasti musiikin parissa:

– Haluan tehdä musiikkia työkseni! Joacim toteaa päättäväisesti.

Joacimin räp-sanoitukset kertovat jo eletystä elämästä ja nuorten maailmassa tapahtuvista asioista. Lauluihin ovat päätyneet myös sairastettu syöpä ja siitä selviäminen. Joacim sairastui harvinaiseen ja aggressiiviseen syöpään, rabdomyosarkoomaan, kolme vuotta sitten. Leikkauksesta ja järkytyksestä toipuessaan hän kirjoitti tunteensa ylös biiseiksi – sanoituksiin oli helppo purkaa pahaa oloa. Sairaus pysäytti koko perheen, syövästä selviytyminen taas antoi kipinän musiikkiuralle.

Kokeilunhalusta nuuskakoukkuun

Kysyttäessä Joacimin ajatuksia kampanjaan mukaan lähtemisestä, hän toteaa nopeasti ajatelleensa olevansa hyvä roolimalli nuorille.

– Sovin tähän esikuvaksi, koska olen itse käyttänyt nuuskaa ja lopettanut sen käytön. Olen lisäksi sairastanut ja voittanut syövän. Koitan nyt tsempata ja rohkaista muita vaikeuksissa sekä lopettamaan nuuskaamisen omalla esimerkilläni.

Joacim käytti nuuskaa kokeilunhalusta. Toki ”kaveritkin käyttivät”, mutta Joacim kertoo, että ei tehnyt ensimmäisiä kokeilujaan painostuksen alla, vaan omasta tahdostaan. Hän toteaa olleensa ”hällä väliä” -asenteella ja jääneensä koukkuun todella nopeasti, mikä johti säännöllisempään nuuskan käyttöön.

– Lopetin nuuskaamisen lopulta, kun jäin nuuskasta kiinni vanhemmilleni. Keskustelimme käytöstä, mikä sai minut lopulta ajattelemaan. Olin aiemmin yrittänyt lopettaa itse, mutta se oli vaikeaa, vaikka en ollutkaan käyttänyt nuuskaa kuin vasta muutamia kuukausia.

Joacimin mukaan pahimmat vieroitusoireet menivät ohi nopeasti, mutta halu käyttää nuuskaa tutuissa tilanteissa kesti pidempään, jopa muutamia viikkoja.

 

”Nuuskasta ei ole mitään hyötyä”

Nuoret tiedostavat nuuskan haittavaikutukset, mutta pitävät edelleen tupakkaa nuuskaa terveellisempänä vaihtoehtona. Joacim pitääkin tärkeänä, että nuuskasta ja sen haittavaikutuksista tiedotetaan. Tieto ei välttämättä kuitenkaan saa nuoria lopettamaan nuuskaamista:

– Aina löytyy niitä, joita ei kiinnosta vakavatkaan haitat.

"Siellä huulessa se vain on,

muttei tee mitään,

eli turha juttu!"

 

Joacim kertoo tiedostaneensa terveyshaitat pohtiessaan nuuskan käytön lopettamista. Hän kertoo myös lopulta havainneensa, ettei nuuskaaminen on oikeastaan melko hyödytöntä.

– Nuuskasta ei saa sinällään mitään, mutta rahaa kuluu paljon ja hetken se saattaa auttaa koukutuksen aiheuttamiin vieroitusoireisiin. Siellä huulessa se vain on, muttei tee mitään, eli turha juttu!

Idoleilla merkitystä nuorten valinnoille

Musiikkibisnekseen, erityisesti räp-genreen, liitetään usein päihteet: tupakkatuotteet, alkoholi ja jopa huumeet näkyvät musiikkivideoilla, live-lavoilla ja lehtikuvissa.

– Julkkisten esimerkillä on iso vaikutus nuorten päihteiden käyttöön! Monissa musiikkivideoissa ja promokuvissa näkyy, kun artisteilla on nuuska huulessa. Nuorten on helppo ottaa mallia ja ajatella, että se on siistiä ja normaalia.

Idoleilla on selkeä ja tärkeä merkitys nuorten käyttäytymiselle ja valinnoille, ja siksi olisikin ensiarvoisen tärkeää, että päihteet eivät näkyisi julkisuuskuvassa.

 

Joacimin mukaan tämä jo osin toteutuukin: suomalaisessa räp-genressä näkyvimmässä osassa on alkoholi, eikä Suomessa julkisesti käytetä huumausaineita, toisin kuin Amerikassa.

– En ole kokenut painostusta, vaikka musiikkipiireissä erityisesti alkoholia käytetään paljon ja sitä on joskus minulle tarjottukin. Kerran keikallani oli takahuoneen jääkaapissa kaksi sixpackia minun nimelläni. Keikkajärjestäjä ei tiennyt, että olen alaikäinen.

Alkoholin näkyvyyttä musiikkimaailmassa hän on pohtinut yhdessä vanhempiensa kanssa jo ennen täysi-ikäisyyttä.

– Ala altistaa herkästi alkoholin käytölle, ja haittavaikutukset säännöllisestä käytöstä alkavat näkyä nopeasti.

Rohkeat kieltäytyvät

Joacimin mukaan nuuska on nyt kokeiltu ja kaikki tupakkatuotteet ovat turhia ja vaarallisia. Mikä olisi hänestä ratkaisu siihen, jos nuoria painostetaan nikotiinituotteiden käyttöön?

– Kavereistani löytyy sellaisia, jotka uskaltavat sanoa ”ei” tilanteessa kuin tilanteessa. Joku saattaa heitä pilkata, osalle se on ihan ok. Pilkkaamisesta huolimatta nämä kaverit kieltäytyvät.

Nuuskan käyttö on lisääntynyt koko maassa, ja nuoret nuuskaavat enemmän kuin tupakoivat. Nuuskasta kieltäytyminen ei ole välttämättä lainkaan yksinkertaista: nuuskan käyttöä lisää jo pelkästään sen helppo saatavuus.

Musiikkimaailman lupaus tähtää huipulle

Joacimin päiviin mahtuu koulua ja musiikkia sopivassa suhteessa. Hän tekee aktiivisesti uutta musiikkia ja harjoittelee päivittäin. Joacim nauttii esiintymisestä ja kokee räppäämisen vapauttavana, vaikka kertookin aina hieman jännittävänsä ennen keikkoja. Tulevaisuuden haaveena on, että live-esiintymisissä olisi mukana DJ tai rumpali. Lisäksi suunnitelmissa on kehittää lavashowta.

Nuori räppäri sanoittaa kaikki biisinsä itse ja tekee myös laulumelodiat. Jatkossa hän haluaa laajentaa laulujensa sanoituksia käsittelemään koettua ympäristöä, kun tähän asti sanat ovat liittyneet lähinnä tunnetiloihin. Tärkeimpänä esikuvanaan Joacim pitää Eminemiä, jonka musiikista välittyvät tunteet.

–Eminem on hyvä räppäämään, ja tykkään siitä, kun hänellä on pieni viha niissä biiseissä.

Tulevaisuus on vielä avoinna, mutta joitain viisivuotissuunnitelmia ja haaveita Joacimilla jo on:

– Toivon vielä joskus olevani Suomen rap-skenessä isojen joukossa ja isoilla lavoilla. Haaveeni olisi päästä tekemään musiikkia isommin, sinne tähtään.

JOACIMIN VALINNAT

Aamu – Ilta

Kahvi – Tee 

 

Makea – Suolainen 

 

Musiikki – Teatteri 

 

Vaalea – Tumma 

 

Kaunis – Onnellinen 

 

Lämmin – Kylmä 

 

Oikea – Vasen 

 

Valkoinen – Musta 

 

Elokuva – Sarja

Seuraa Joacimia

Niko_logo_orange.png
LSSY_logo_negateksti.png
TurkuAmk.png

Säkitön syyskuu -kampanja kannustaa terveeseen, nuuskattomaan elämäntapaan. Kampanjan tarkoituksena on nuorten ja heidän lähiyhteisöjensä nuuskatietoisuuden lisääminen ja nuuskattomuuden edistäminen.

© 2019 Lounais-Suomen Syöpäyhdistys ry