MARKUS

  • HCTPS

Nuuskaaminen esti maajoukkueeseen valinnaN – Turun Palloseuran kasvatti Markus Nurmi on NIKOn Säkitön syyskuu -kampanjan terveellisiä elämäntapoja vaaliva keulakuva

Markus Nurmi on 21-vuotias Turun Palloseuran (TPS) jääkiekkoliigajoukkueen oikea laitahyökkääjä. Peliuransa Nurmi aloitti Raision Nuorisokiekko ry:ssä, jossa hän kiekkoili noin neljä vuotta ennen siirtymistään TPS:n mustavalkoisiin riveihin. Nurmi kertoo olevansa elämänmyönteinen ja onnellinen nuorimies, jolle terveys ja hyvinvointi ovat tärkeitä elämän perusarvoja.

– Huolehdin terveydestäni monin tavoin, se on perusta myös urheilu-uralleni. Syön hyvin, nukun hyvin, liikun paljon ja elän melko päihteetöntä elämää.

Minulla on nuuskasta

ainoastaan huonoja

kokemuksia.

Kysyttäessä, missä Nurmi kokee olevansa hyvä, hän vastaa nopeasti olevansa erityisen hyvä juuri urheilussa. Nuori kiekkoilija kertoo haluavansa kehittyä monessakin asiassa. Jääkiekkoilijana, ihmisenä ja urheilijana.

Yhtenä suurimpana haaveenaan – tai oikeastaan tavoitteenaan – Nurmi mainitsee pelaamiseen NHL:ssä. Tätä ennen hän toivoo voivansa jatkaa jääkiekkoa liigapelaajana ja menestyvänsä siinä hyvin. Kun jääkiekkoura joskus päättyy, yhtenä mielenkiinnon kohteena on myyntiala.

– Elämäntavoitteeni on olla rehellinen ja hyvä ihminen.

"Nuuskaaminen oli virhe”

Säkitön syyskuu -kampanjan keulakuvia haettaessa haluttiin selvittää, mikä on kampanjakasvon suhde nuuskaan. Nurmi on tässä erinomainen esimerkki: hän ei nuuskaa käytä, mutta on sitä kokeillut.

– Minulla on nuuskasta ainoastaan huonoja kokemuksia. Olin 14-vuotiaana jääkiekkoleirillä, jolta valittiin ensimmäinen u16-maajoukkue. Siellä kokeilin ensimmäisen kerran nuuskaa ja tulin huonovointiseksi muutamassa minuutissa.

– Jäimme kiinni nuuskan käytöstä, ja monet pelaajat ”heitettiin ulos” leiriltä. Näin myös minä jäin vaille maajoukkuepaikkaa. Tästä sain hyvän opetuksen, enkä ole koskaan tämän jälkeen kokeillut nuuskaa edes kertaluonteisesti.

On selvää, että nuuska ja kaikki päihteet heikentävät urheilusuorituksia, vaikka monet luulevat toisin. Nuuskan ajatellaan olevan hyvä ja suorituskykyä parantava tuote. Nuorten, erityisesti urheilevien nuorten, nuuskan käyttöön vaikuttavat ensisijaisesti vertais- eli kaveripaine ja voimakas riippuvuus. Nurmen mukaan nuuskasta erossa pysyminen on kuitenkin helppoa – hän pystyy olemaan huoletta käyttämättä, vaikka kaverit tai joukkuetoverit käyttäisivät tuotetta.

– Olen kerran siihen halpaan mennyt, se oli iso virhe.

Oma päätös ratkaisee – ole kova ja sano ”ei”!

Nurmi pohtii urheilijoiden nuuskan käyttöä ja toteaa, että erityisesti nopeasti syntyvä riippuvuus ja vallalla olevat asenteet vaikuttavat nuuskaamispäätöksen ja -tapaan. Oikeastaan muita syitä hän ei näe urheilijan nuuskan käytölle olevan, sillä nuuskasta on urheilussa vain haittaa.

– Joku vanhempi pelaaja on saattanut tarjota nuoremmalleen nuuskaa, josta tämä ei ole osannut kieltäytyä. Koukku on valmis, ja nuuskasta eroon pääseminen haastavaa.

Kukaan muu ei nuuskaa laita huuleesi kuin sinä itse.

Ole kova ja sano ”ei”!

Nuoret saattavat myös ajatella, että nuuskaaja on kova jätkä. Nurmi pitää kuitenkin kovana jätkänä sellaista nuorta, joka ei nuuskaamiseen ryhdy ja uskaltaa kieltäytyä kokeiluluonteisestakin käytöstä.

– Itse päätin leiriltä pois joutuessani, että ikinä en enää nuuskaa kokeile! Tämän päätöksen myötä kieltäytyminen on aina ollut helppoa.

Mitä Nurmi sitten sanoisi niille nuorille, jotka joko käyttävät nuuskaa tai ajattelevat sitä kokeilevansa? Millä tavoin nuoret voivat pysyä erossa nuuskasta?

– Nuorille antaisin sellaisen ohjeen, että älä aloita nuuskaamista tai keksi tekosyitä nuuskan käytöllesi. Se, että kaverit käyttävät tai yllyttävät käyttämään nuuskaa, ei ole kenenkään käytön syy. Kukaan muu ei nuuskaa laita huuleesi kuin sinä itse. Ole kova ja sano ”ei”!

MARKUKSEN VALINNAT

Aamu – Ilta 

 

Kahvi – Tee 

 

Makea – Suolainen 

 

Musiikki – Teatteri 

 

Vaalea – Tumma 

 

Kaunis – Onnellinen 

 

Lämmin – Kylmä 

 

Oikea – Vasen 

 

Valkoinen – Musta 

 

Elokuva – Sarja

Seuraa Markuksen kotiseuraa

Niko_logo_orange.png
LSSY_logo_negateksti.png
TurkuAmk.png

Säkitön syyskuu -kampanja kannustaa terveeseen, nuuskattomaan elämäntapaan. Kampanjan tarkoituksena on nuorten ja heidän lähiyhteisöjensä nuuskatietoisuuden lisääminen ja nuuskattomuuden edistäminen.

© 2019 Lounais-Suomen Syöpäyhdistys ry