top of page

NUORILLE

TERVEYSRISKIT
IRTI NUUSKASTA

Tietoa nuuskasta

Nuuska on suussa käytettävä tupakkatuote. Suomessa käytetty nuuska on lähes aina ruotsalaista kosteaa nuuskaa irtomuodossa tai annospusseina. Se sisältää noin 2 500 erilaista ainetta, joista liki 30 on tunnistettu syöpää aiheuttaviksi. Nuuskan sisältämiä terveydelle ja ympäristölle haitallisia aineita ovat esimerkiksi:

  • asetoni

  • arsenikki

  • raskasmetallit, kuten lyijy, kadmium ja kromi

  • PAH-yhdisteet

Nuuskan suosio on viime vuosina kasvanut räjähdysmäisesti erityisesti nuorten keskuudessa. Yleisintä nuuskaaminen on joukkueurheilua harrastavilla pojilla ja miehillä. Kouluterveyskyselyn mukaan peruskoulua tai lukiota käyvistä pojista 14 prosenttia ja ammattiin opiskelevista 20 prosenttia kertoo nuuskaavansa ainakin silloin tällöin.

Suomessa nuuskan myyminen, välittäminen tai luovuttaminen alle 18-vuotiaalle voi johtaa sakkoon tai enintään kuuden kuukauden vankeustuomioon. Sen hallussapito ja maahantuonti on kielletty alle 18-vuotiailta.

Nuuskan sisältämät aineet imeytyvät suun limakalvojen kautta suoraan verenkiertoon. Nuuskan käyttäjällä nikotiini imeytyy hieman hitaammin kuin tupakoitsijalla, mutta pysyy sen sijaan korkealla tasolla pitkään. Viime aikoina markkinoille on tullut erityisen vahvoja nuuskia, joiden nikotiinipitoisuudet ovat erittäin korkeat. Nuuskan käyttäjä onkin usein pahemmassa nikotiinikoukussa kuin tupakoitsija!

 

Nuuska on aina terveysriski!

Nuoren elimistö on erityisen herkkä nuuskan sisältämälle nikotiinille. Nuuskassa on yleisimmin 7-8 mg/g nikotiinia, mutta vahvimmissa nuuskissa nikotiinimäärä voi olla moninkertainen. Nuuskaan voi jäädä koukkuun jo muutamien käyttökertojen jälkeen ja käytön lopettaminen voi olla hyvin vaikeaa. Yleisiä vieroitusoireita ovat ärtymys ja keskittymisvaikeudet.

Pitkäaikainen nuuskankäyttö aiheuttaa monenlaisia terveyshaittoja, ja nuuskan aiheuttamat terveysongelmat ja esimerkiksi suuvauriot voivat olla nuorilla aikuisia suurempia, sillä nuoren elimistö on vielä ”keskeneräinen” ja herkkä haitallisille aineille.

Tyypillisiä terveyshaittoja ovat suun alueen vauriot. Etenkin hampaat ja ikenet kärsivät nuuskan käytöstä. Nuuskan sisältämällä nikotiinilla on samanlaiset seuraukset kuin tupakan nikotiinilla, ja se aiheuttaa muun muassa keskittymiskyvyttömyyttä, levottomuutta, unettomuutta, vatsavaivoja, päänsärkyä ja muutoksia hermoston toimintaan.

 

Nuuskaaminen nostaa suu-, kurkku- ja haimasyöpien riskiä merkittävästi, ja sillä on vahva yhteys myös sydän- ja verisuonitauteihin. Nuuska aiheuttaa sydämen lyöntitiheyden kasvua ja lisää sydänveritulpan riskiä.

Nuuskaa tulee käytön yhteydessä nieltyä, jolloin se rasittaa sisäelinten ja ruuansulatuselimistön, kuten nielun, mahalaukun ja suoliston normaalia toimintaa. Nuuskaa käyttävien urheilijoiden riski saada lihas- ja luustovaurioita on selvästi kohonnut nikotiinista johtuvien verenkierto- ja verenpainemuutosten takia. Runsas nuuskan käyttö voi lisätä vaaraa sairastua kakkostyypin diabetekseen.

Nuuskan käytön lopettaminen tai vähentäminen on paras – ja oikeastaan ainoa – tapa välttää siihen liittyviä riskejä.

 

MITEN PÄÄSTÄ IRTI NUUSKASTA?

Nuuska on nautintoaine ja päihde. Nuuskan käyttö johtaa nopeasti voimakkaaseen nikotiiniriippuvuuteen; nuuskassa on  yleisimmin 7-8 mg/g nikotiinia, mutta vahvimmissa nuuskissa nikotiinimäärä voi olla moninkertainen. Riippuvuudesta johtuen nikotiinituotteiden käyttämättömyys aiheuttaa vieroitusoireita (esimerkiksi keskittymiskyvyttömyys, hermostuneisuus, päänsärky, vapina, sydämen tykyttely). Tämän vuoksi nuuskasta eroon pääseminen saattaa olla hankalaa.

 

Koska kaikki nikotiinituotteet aiheuttavat runsaasti terveyshaittoja, kannattaa käyttö lopettaa. Lopettamisen tueksi voit hakea apua esimerkiksi kouluterveydenhoitajalta, NIKO-toiminnan asiantuntijoilta, vertaisiltasi tai valmentajaltasi.

 

Lopettamiseen voit hakea vinkkejä myös täältä:

Fressis: näin lopetat nuuskan käytön

Erovirasto-appi: tukea lopettamiseen

Maksuton Stumppi-puhelin

Filha ry: irti nuusakasta

 

Ohessa vielä muutama vinkki siihen, miten pääset irti nuuskasta.

01

TEE PÄÄTÖS

Tee päätös nuuskan käytön lopettamisesta. Pelkkä vähentäminen ei yleensä johda lopettamiseen, vaan pyristelet edelleen nikotiinikoukussa. Kannattaa asettaa itselleen selkeä päivä, jolloin nuuskan käyttö loppuu kokonaan. Tätä ennen voit vähentää nuuskan käyttöä hiljalleen.

02

HANKI OIKEAA TIETOA

Ota selvää nuuskan sisältämistä ainesosista ja nuuskaamisen haitoista. Älä usko kavereita! Nuuskaaminen altistaa monille sydän- ja verisuonisairauksille ja suumuutoksille sekä suuontelon, nielun ja ruuansulatuskanavan syöville.

03

ÄLÄ KORVAA
TUPAKKATUOTETTA TOISELLA

Ota selvää nuuskan sisältämistä ainesosista ja nuuskaamisen haitoista. Älä usko kavereita! Nuuskaaminen altistaa monille sydän- ja verisuonisairauksille ja suumuutoksille sekä suuontelon, nielun ja ruuansulatuskanavan syöville.

04

LISTAA HYÖDYT JA HAITAT

Tee lista, johon merkkaat nuuskaamisen ”plussat ja miinukset”.

05

TÄHTÄÄ HYVIIN SUORITUKSIIN

Tähtää hyviin suorituksiin esimerkiksi urheilussa. Moni kuvittelee, että nuuskaaminen sopii urheilijalle, mutta sen sisältämä nikotiini heikentää kaikkea suorituskykyä eikä vie huipulle.

06

SELÄTÄ RYHMÄPAINE

Ole rohkea, ajattele aina itse ja itseäsi. Päätä pysyä erossa nuuskasta, vaikka kaverisi käyttävätkin. Todennäköisesti myös joku muu miettii lopettamista. Voisitteko lopettaa nuuskaamisen yhdessä?

07

HAE APUA JA TUKEA

Jos tuntuu, ettet pärjää omin voimin käytön lopettamisessa, kysy neuvoa vanhemmilta, koulusta, apteekista, terveydenhoitajalta tai lääkäriltä. Pyydä tukea lopettamiseen myös ystävältä, valmentajalta tai muulta läheiseltä. Monelle läheisen tuki on tärkein apu lopettamisessa.

08

OLE ESIMERKKI MUILLE

Puhu nuuskan vaaroista ja lopettamisestasi muille. Tieto auttaa ymmärtämään, ja yhdessä on helpompi pysyä erossa nuuskasta.

bottom of page